På begäran av min kära vän Elin ska jag nu försöka lägga upp ett recept på en tårta. Inte så förbannat svårt att skriva ett recept men om man som jag skriver långsamt som en snigel och har en dotter som vaknar minst en gång i timmen, då e det ett uppdrag svårt som något. :-)
Denna tillkom till morsdag efter att jag med hjälp av Sebbe letat upp det godaste man kan ha på en tårta, å god e den!
Bästa tååårtan..
1 st tårtbotten (3 delad)
1 lättdryck fläderbärssmak
3 dl grädde för dekoration
Bär, strössel eller vad som faller en i smaken att ha på
Dumlefluff (fyllning 1) Jag gör alltid denna på morgonen så den blir kall till kvällen.
3 dl grädde
200 g dumlekola
* Koka upp grädden långsamt. Låt den bara precis koka upp och dra av från plattan.
* Blanda i kolorna under ständig omrörning så dom smälter. Tar ett par minuter.
* Ställ sedan i kylen. Det är jätteviktigt att dumlegrädden blir kall annars kan man inte vispa upp den.
Hallonmousse (fyllning 2) Tänk på att för mkt gelatin skapar en hockeypuck!! Det vet jag!!!
500 g frysta hallon
3 tsk citronsaft
4 gelatinblad (ev 5)
1 äggvita
1 dl socker
1.5 dl grädde
* Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
* Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Jag brukar ta lite hela bär men mosar det mesta.
* Ha i 2 tsk citronsaft i bären.
* Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
* I en annan skål vispar man grädden, inte allför hårt.
* Ta upp gelantinet, krama ur bladen och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
* Rör ner gelantinet i bärpurén.
* Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
* Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag. Armen behöver inte vevas av!
* Nu ska moussen stå minst i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta. Om man tycker att moussen är för rinnig kan man bara ha i ett gelatinblad till och låta den stå en stund.
Jag gör alltid min tårta halvklar kvällen innan den ska ätas, då drar den åt sig smak och blir mycket saftigare.
Innan jag lägger på fyllningarna så penslar jag varje del med koncentrerad fläderbärssaft.
Sen e det ju bara att ösa på med dumle och hallon. ;-) Grädden till toppen får vänta till dagen den ska ätas.
Lycka till!!! Ps skicka gärna en bit till mig Ds
5 kommentarer:
Joho du! Den ska jag bjuda på när M fyller år minsann! =) Så dröjer länge innan man får smaka denna LJUVLIGA tårta! Du är min idol när det gäller MAT å BAK(ning) ;)
Nu susse!
Pyss å Kräm
Mycket bärs har jag druckit i mina dar, men aldrig fläderbärs. Låter gott! =)
Nämen titta vad jag har rekomenderat. =) Vilken tur att någon sitter och letar efter stavfel innehållande alkohol;-) Tack!!
Duuuue... Ååååsa.. Den laxen vi åt hos Er, den på spenatbädd.. Kan jag få receptet? När du har tid över vill säga.. för den va mumsig!
Kramar
Har äntligen haft tid att läsa bloggen, KANON!
Får man lov att lägga fram önskemål? Med tanke på den rådande finans krisen önskas budget recept. Vad har mästerkocken att erbjuda?
P.s. Med risk att få äta upp (bokstavligen talat) det här i framtiden; när det talas om stavfel poppade ett till upp, rekommendera heter det väl!! (ha..ha..bara för att retas. Det är väl det lilla systrar är till för :))D.s.
Love you!!!
Skicka en kommentar