När man som jag precis börjat jobba efter lång mammaledighet slås man av hur viktigt det faktiskt är att ha middag på bordet kl fem. Om man dessutom inte är tillsammans med Jamie Oliver utan har en sambo vars mål i livet är att få en gräsmatta som duger till fotbollslandslaget, ja då får man tänka storkok!! Vad passar bättre då än en gryta, ordentlig mat som lenar det dåliga samvetet när blodpuddingen hamnar på bordet dagen efter. ;-)
Receptet är ursprungligen från min ömma moder men eftersom jag säkert inte gör precis som hon så kallar jag det mitt..
Kärrans gryta
1-1.5 kg grytbitar av nöt
3 stora morötter
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 glas rödvin
Champinjoner
Örtsalt
Vitpeppar
Smör att steka i
Vatten att vispa ur pannan med
* Skär morötterna i stavar och löken i klyftor, lägg därefter i botten på en gryta.
* Salta (ört) och peppra köttet. Smält smör i panna och bryn hastigt köttet runt om. Lägg över köttet i grytan. Vispa efter varje omgång kött ur pannan med vatten och häll skyn som blir i grytan. Vätskan ska nästan täcka köttet.
* Koka upp grytan och låt det hela puttra 15-20 minuter.
* Pressa i vitlök och tillsätt pure, krossade tomater och grädden.
* Låt grytan koka minst 1 timme men gärna längre. Förbered under tiden champinjonerna. Skiva och fräs dom snabbt med salt och peppar i smör givetvis ;-)
* Tillsätt vinet och champinjonerna och låt det småkoka 30 min till.
Grytor tar ju en evighet att göra men det är väl värt att vänta på.
Som kocken Leila Lindholm skulle sagt: Det är mat lagad med kärlek!!
3 kommentarer:
Bejbi! Denna bloggen kommer bli min största favvis! Kommer längta ihjäl mig efter nästa blogginlägg! Puss å Kram Ejlin
Förresten... kanske vill lägga upp receptet på Mollys tårta?
KRAMAR
Hejje raring!!
Givetvis kan jag lägga upp tååårtan, har jag en deadline eller kan jag ta det en dag i veckan? =))
Puss å kram
Skicka en kommentar