.jpg)
Helgerna är till för lyxmat och lyxmat blev det. Jag lyckades faktiskt att laga en riktigt god rätt med en snorjärs i hasorna..
Det enda jag önskat annorlunda var min egen uppsyn. Hur kul är det att inmundiga en fin rätt med halvtaffliga kläder och stekos på brillorna? Det enda jag kan glädjas åt var att stekoset och flottet dolde mina osminkade fransar. ;-)
Det här receptet hitta jag på Hemmets journal's sida.
Helstekt ryggbiff med rödvinssås
Det här behövs till 4 port:
ca 1 kg ryggbiff
2 msk smör
salt, svartpeppar
Ugn: 125º
ca 1 kg ryggbiff
2 msk smör
salt, svartpeppar
Ugn: 125º
Sås
3 schalottenlökar,
hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 + 2 msk smör
1/2 dl strösocker
4 dl rött vin
1/2 dl kalvfond, konc
2 dl vatten
salt, svartpeppar
ev maizena mörk redning
Ugn: 125º
3 schalottenlökar,
hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 + 2 msk smör
1/2 dl strösocker
4 dl rött vin
1/2 dl kalvfond, konc
2 dl vatten
salt, svartpeppar
ev maizena mörk redning
Ugn: 125º
1. Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.
2. Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.
3. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
4. Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
5. Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning.
2. Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.
3. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
4. Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
5. Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning.
En rödvinssås är ju ganska skarp i smaken och märk väl att den inte innehåller någon grädde!! DET GJORDE MIN SÅS =) Jag hade i en skvätt grädde för att runda av såsen och det var inte fel. Smaken är som baken men jag har testat och det var GOTT!!
Det här serverade jag till.
Potatisbakelse
750 g mandelpotatis
2 msk smör & rapsolja
2 äggulor
100 g chèvre (getost)
ca 1 1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
3 msk ljusa sesamfrön
Ugn: 225°
2 msk smör & rapsolja
2 äggulor
100 g chèvre (getost)
ca 1 1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
3 msk ljusa sesamfrön
Ugn: 225°
1. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa den. Tillsätt smör & rapsolja och äggulor.
2. Rör om och riv ner getosten. Tillsätt så mycket mjölk att det blir ett ganska löst potatismos, men som fortfarande går att spritsa. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg moset i en spritspåse med ett stort tyll och spritsa ut rosor på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och gratinera i mitten av ugnen vid 225º, ca 15 minuter.
2. Rör om och riv ner getosten. Tillsätt så mycket mjölk att det blir ett ganska löst potatismos, men som fortfarande går att spritsa. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg moset i en spritspåse med ett stort tyll och spritsa ut rosor på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och gratinera i mitten av ugnen vid 225º, ca 15 minuter.
Smaklig måltid!!
2 kommentarer:
Wooho...! Det lät jättegott!
Som alla annan mat du lagar ju!
KRAMAR
Jaaaa det var supergott!! Trots att vi inte förlovade oss...*S*
KRAM
Skicka en kommentar