fredag, februari 6

Den fyllda tuppen - En sann historia!!!


Det var länge sedan jag skrev här och jag tycker inte längre jag kan kalla mig bloggare. Jag är kort och gott en receptsamlare så klandra mig inte när det går en månad mellan recepten..=)

Följande recept tackar jag min pappa för då han varje år lagar kalkon vid jul, efter att lagat detta så förstod jag varför han alltid var svettig när fågeln landade på bordet. ;-)

Likt en amerikansk hemmafru iförd pudelfrisyr och godisfärgade kläder har jag lagat till en gigantisk tupp vid ett par tillfällen. Det är en erotisk middagsupplevelse om man uppskattar det hederliga potatis och gräddsås köket.. Tyvärr glöms denna mat bort i salladshysterin som råder.
Tidskrävande är det också, inte när den väl är i ugnen då det bara är ett passande och ösande. Har man tid så är det väl värt det.

Räkna med 2-2 1/2h i ugn 175 grader

1 st Gödtupp 3-4 kg
Stor stoppnål och bomullssnöre att binda tuppen med.
Salt och vitpeppar

Fyllning:
1-2 saftiga söta äpplen
2 pkt bacon
2 skivor formfranska
10 katrinplommon
1 gul lök hackad
2-3 dl mjölk

Värm mjölken och häll den över brödet i skål.
Fräs baconen och blanda ner i skålen, tillsätt övriga ingredienser. (Detta kan förberedas på morgonen.)
Töm tuppen på ev inälvor och skär av halsen, brutalt men nödvändigt..=) Sy sedan ihop baken och bind vingarna längst med kroppen på den stackaren. Salta och peppra tuppen inuti och gnid runt kryddorna, tryck in så mkt fyllning det bara går ovanifrån. Man får pressa ner fyllningen emellanåt så tuppen nästan spricker =)
Sy sedan ihop hålet och fäst låren mot kroppen. Det finns bilder i diverse kokböcker på hur man gör. Det man ska tänka på är att tuppen inte ska lindas in som en kassler. Gnid in salt och peppar runt om tuppen.

Smält en stor klick (75-100g) smör i ugnsformen som ska användas till tuppen och lägg sedan tuppen på sidan och pensla den noga med smör. In i ugnen 30 min, efter en kvart häller du i 1 glas VARMT vatten i formen, det är viktigt att det aldrig blir torrt. Efter 30 min vänder man tuppen med ryggen upp och öser noga överallt. Så håller man på tills tuppen är klar. 30 min i ugn, ös ös ös och vänd, alla sidor ska grillas. Ett tips när den ska ligga på sidan är att göra en boll av folie som stötta.

När så tuppen slutligen är klar så ska den vila inlindad i folie minst 20 min, gör då under tiden såsen.

Sås:
All sky som finns i pannan öses över i en kastrull. Vispa sedan ur formen med lite vatten för att få ur alla smaker och häll även det i kastrullen. Vispa ner 1-1 1/2 msk vetemjöl och koka upp, det ska inte stormkoka men ändå bubbla bra.
Tillsätt en skvätt sherry (3msk) och en stor klick svartvinbärsgele samt lite soja och puttra ett par minuter. Tillsätt sist 1-3 dl grädde, helt beroende av egen smak. Här brukar såsen vara färdig men om man vill ha mer smak så föreslår jag följande: lite kalvbuljongstärning, ev vitpeppar lr kanske lite salt. SMAKA SMAKA SMAKA ;-)

När det så är dags för tuppen att skäras så gör jag som följer:
Skär bort låren, lyft på dom så ser du vart du ska skära. Samma sak med vingarna.
För att få bort fileerna så skär du på båda sidor om ryggbenet och följer sedan kroppen med kniven, du får loss 2 stora fileer som du skivar. Sedan plockar jag resten av köttet med händerna.

Allt serveras på en bädd av brysselkål med kokt potatis. Givetvis måste man även servera pressgurka till för det är ju så förbannat gott.

Recept på pressgurka kommer det med men nu har jag skrivkramp i alla mina fingrar.

Testa det här ni kommer inte ångra er!! ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte det var supergott! Åsa for president! Allvarligt, bli kock och laga mat åt mig varje dag.

http://drbosa.blogspot.com/

Smörbyttan sa...

Tack Klinikchefen, du är altför vänlig. =)
ribban är höjd och jag undrar vad det blir nästa gång, ett par nya mjukisar lovar jag iallafall..
Du är välkommen varje dag, ta me dig hustrun och barnet också. kollektivt leverne har alltid lockat!!